Pesto - Willems Kaas & Nootzaak

Pesto

Pesto is een Italiaanse delicatesse, die hoofdzakelijk bestaat uit olie, gescheurde basilicumblaadjes, pecorino of Parmezaanse kaas, en (gemalen) pijnboompitten. Sommige varianten, tapenades, bevatten ook olijven. Het product is smeuïg, en heeft ook textuur. Enkele varianten zijn de pesto genovese (uit Genua ) en de pesto rosso (met zongedroogde tomaten als hoofdingrediënt).

 

Pesto is sinds enkele jaren een populaire saus in Nederland. Toepassingen: op toast, in pastagerechten, over Carpaccio (dungesneden rauwe ossenhaas) en kip, als smaakmaker in salades en op pizza of broodjes.

 

Pesto wordt vaak verward met of ondergebracht bij de tapenades. Pesto is doorgaans fijner van structuur en wordt bijna altijd gemaakt met basilicumblaadjes

 

Groene olijven pesto: pesto van groen olijven

Pesto Abruzzo: pesto gemaakt met regionale produkten uit de Abruzo (De Marken)

Pesto poricini: pesto gemaakt met eekhoorntjesbrood

Tomaten pesto: pesto gemaakt met zongedroogde tomaatjes